U maakt gebruik van een oude webbrowser waardoor deze site niet naar behoren zal werken. Download de laatste versie van uw browser of gebruik een alternatief als Google Chrome.

Maja Houtman

Maja Houtman, 1963, Arnhem

Opleidingen
2018 edelstenen slijpen en facetteren, NLC Midden Nederland
2012 Vervolgcursus filigrain Vakschool Schoonhoven
2011 Basiscursus filigrain Vakschool Schoonhoven
2005-2016 Penningwerkplaats bij beeldend kunstenaar Pier van Leest
1983-1988 Vakschool Schoonhoven, goudsmeden en extra jaar zilversmeden
1982-1983 Vrije Hogeschool Driebergen

Beschrijving
Ruim 15 jaar is Maja Houtman gefascineerd door een zelf ontwikkelde filigrain- of draadtechniek. Zij houdt van de structuren die ontstaan en de grafische effecten ervan. De luchtige maar verrassend stevige “wikkels” vormen samengevoegd colliers, broches, oorhangers en ringen. Soms zijn ze ook geheel zelfstandig een sieraad. Vooral de ringen lenen zich hiervoor. Steeds bedenkt zij nieuwe vormen, samenvoegingen en variaties, waardoor dit avontuur nog lang niet afgelopen is. Waar Arachne ophield, ging Houtman verder…

Periode 2017- 2018
2017 was het bloemenjaar. Maja maakte tulpen en rozen, anemonen en cosmea’s, die te dragen zijn als sieraden, of op hun steeltje in een vaas te bewonderen zijn. Deze collectie liep over in zaaddozen, waarvoor zij filigrain zaden maakte en die combineerde met zilveren vogeltjes of houten cactusvormen. Eind 2017 pakte zij een ontwerpgedachte uit 2015 op: werken met ketting. Honderden meters heel dunne ketting zijn verknipt tot centimeters, aangeregen en verwerkt in de Silver Fleece collectie: Oorhangers, hangers, ringen en armbanden die leven en bewegen, van hard metaal naar zacht zilver.