U maakt gebruik van een oude webbrowser waardoor deze site niet naar behoren zal werken. Download de laatste versie van uw browser of gebruik een alternatief als Google Chrome.

Janine Spanjers

Janine Spanjers, Gouda, 1968, studies aan de Vrije Academie te Den Haag, Fotografie, audiovisueel & schilderen, de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam, Fotografische vormgeving & schilderen en de Academie voor Beeldende Kunsten, Sint Joost te Breda, richting Fotografische vormgeving. Ze werkt vanuit haar woonplaats Oosterhout voornamelijk in autonome fotografie, portretfotografie en schilderen. Zij illustreerde diverse boeken en exposeerde in talloze galerieën, instellingen en bij overheden.

Autonome fotografie
Als fotograaf is Janine op zoek naar details en momenten uit het dagelijks leven, die zij dan ook vaak  in een andere context plaatst waardoor het een ander verhaal oproept, dit mede door dingen weg te laten. De foto kan zowel kleurrijk als sober zijn. Licht en (on)scherpte spelen bij haar werk een belangrijke rol, ze bepalen de sfeer van de foto. Het bijzondere van het medium fotografie vindt zij dat het een moment is dat ooit is geweest blijft bestaan. Haar laatste kleurrijke autonome werk fotografeerde zij in Istanbul.

Schilderen
Janine laat in haar schilderijen een dialoog zien tussen fotografie, kleur, vorm en textuur van diverse elementen. Haar schilderijen bestaan uit verschillende lagen, met fotografie als basis. Door de verschillende lagen, zoals verf, bladzilver of bladgoud vervaagt de foto en krijgt het werk structuur. Vorm, kleur, ritme en contrast spelen een belangrijke rol. Ieder uniek schilderij moet als het ware herboren worden. Janine werkt gevoelsmatig en zoekt naar evenwicht tussen de verschillende staten van chaos en orde en tussen harmonie en rust, waarbij eenvoud zorgt voor dat wat je niet kunt weglaten. De teksten in haar schilderijen zijn gedachtes en herinneringen, maar blijven bewust onleesbaar om de kijker niet te beïnvloeden.