U maakt gebruik van een oude webbrowser waardoor deze site niet naar behoren zal werken. Download de laatste versie van uw browser of gebruik een alternatief als Google Chrome.

Jan Kettelerij

Jan Kettelerij (Steenderen, 1952) is een bevlogen beeldend kunstenaar die abstract ruimtelijk werk maakt. Hierbij zijn het landschap en natuurlijke vormen voor hem oneindige bronnen van inspiratie. Aspecten hiervan zijn duidelijk zichtbaar in zijn sculpturen en objecten. Ook zijn florale achtergrond is van invloed op zijn kunstwerken en dat uit zich in organische vormen in abstractie. 

Werkwijze  
Jan werkt zowel vrij naar eigen ontwerp als in opdracht van particulieren, scholen, gemeenten en bedrijven. Bij kunstopdrachten maakt hij een intensieve studie van de ruimte voor het beeld of object. De relatie met de omgeving en de eisen van de opdrachtgever zijn hierbij bepalend. Jan Kettelerij exposeert regelmatig in zijn atelier en galerieën en beeldentuinen in Nederland en België.  

Sculpturen
In zijn sculpturen combineert Jan vaak geometrische en organische vormen en brengt hij beweging en stilte in evenwicht. Lichtval is belangrijk voor hem omdat het een transformerend effect heeft. Hij werkt dan ook graag met albast, waar het licht mooi doorheen valt. Wanneer de lichtintensiteit verandert, zie je het sculptuur voor je ogen transformeren.  

Objecten
Voor zijn objecten maakt Jan gebruik van uiteenlopende materialen als beton, hout, glas, kunststof, metaal, RVS, papier en zelfs mosselschelpen. De objecten worden gekenmerkt door de lineaire vormgeving ervan, waarbij lijn, vorm, ritme, schaduwwerking en kleur beeldbepalende elementen zijn. Bij een groot object of installatie is bovendien de ruimte waarin het tentoongesteld wordt cruciaal voor de creatie en constructie.

Achtergrond en invloeden  
Jan studeerde aan de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam, onder andere bij Arie Berkulin, John Blake en Jeroen Chabot. Hij is een liefhebber van stromingen als Minimal-art en Land-art. Daarnaast voelt hij nauwe betrokkenheid met het werk van de kunstenaars David Nash, Andy Goldsworthy, Henri Moore, Barbara Hepworth  (G.B.), Rainer Kriester (D.) en Giuseppe Penone (

Curriculum Vitae

  • Jan Kettelerij werkte tot 1986 als bloemist-winkelier en als bloemsierkunstenaar in het bedrijfsleven
  • Van 1986 tot 2014 (parttime) docent bloemsierkunst en ruimtelijk beeldende vorming
  • Behaalde zijn diploma Erkend Bloemsierkunstenaar (1987)
  • Diploma Hogeschool Rotterdam, Educatieve faculteit (1993)
  • Diploma Kunstacademie ‘Willem de Kooning’, Rotterdam, 1e graad Ruimtelijk Beeldende Vorming en Kunstgeschiedenis (1997)
  • Privé studie ‘werken in marmer’ bij John Fischer in Gorfigliano (Lucca) – Italië (2004)
  • Lid van de Zeeuwse Kunstkring
  • Lid van Arsis – Kunst en Sociëteit – Bergen op Zoom
  • Ingeschreven bij CBK Zeeland