U maakt gebruik van een oude webbrowser waardoor deze site niet naar behoren zal werken. Download de laatste versie van uw browser of gebruik een alternatief als Google Chrome.

Margriet Oomen

Een onstuitbare nieuwsgierigheid drijft me steeds opnieuw om als een beginner naar mijn werk te kijken, te innoveren, vragen te stellen, de intuïtie ruim baan te geven, op zoek naar het onvindbare maar overal voelbare voor wie zich focust, wie wil kijken. Wat mij inspireert zijn de zonderlinge zwijgzame dingen die als onbekenden tussen de dingen van het dagelijks leven staan, tussen de bezige mensen. Vanuit een voorliefde voor fresco’s, met de zichtbare, dwingende aanwezigheid van de muur als ondergrond is mijn schildertechniek ontstaan.
De verf wordt vermengd met lijnolie en op het schilderslinnen aangebracht . Door de olie wordt de verf, na droging, zo hard als een muur. Vervolgens schuur ik het schilderij, soms licht, soms met de vlakschuurmachine tot een of meer lagen weer deels verdwijnen. Zo ontstaat er een verfhuid die, als etages in aardlagen, de geschiedenis van het schilderij blootlegt. Associaties, verassingen, nieuwe wendingen dienen zich aan in dit lange proces van drogen, schuren en weer verf opbrengen. De structuren die hieruit ontstaan zie ik terug in de natuur, er is een verwantschap tussen mijn schildertechnieken en de natuurlijke processen: het groeien, weer afsterven en iets nieuws voortbrengen, maar er blijft altijd verbinding tussen de verschillende fasen, de ontwikkeling blijft zichtbaar.